Faste læsere

mandag den 1. april 2013

Nye trolling regler i Danmark

Nye regler for trollingfangede fisk

Nye regler for trollingfangede fisk
Foto: RENÉ LETVAD

Af: RENÉ LETVAD / 01.04.13 14:32:00

På baggrund af den seneste tids debat om de enorme mængder laks, som trollingfiskerne fanger i Østersøen, har EU-Kommissionen indført en forsøgsordning, der i første omgang kun kommer til at gælde i Danmark.

Årsagen til dette er, at Danmark er et lille land med forholdsvis få trollingfiskere, der til gengæld er meget dygtige, set i forhold til resten af EU. På den baggrund er det besluttet, at der skal laves et pilotprojekt, der, hvis det viser sig at blive en succes, skal rulles ud i resten af EU med henblik på at beskytte den vilde laks i Østersøen.

Debatten omkring trollingfangede fisk har længe floreret på diverse lystfiskerfora, på gangene i EU og på Christiansborg, og nu lader det til, at der endelig er kommet en fornuftig løsning, der skal afdække antallet af lystfiskerfangede laks i Østersøen.

Den endelige godkendelse kom, efter, at resterne af en ynkelig laks, der var smidt i en skraldespand i Klintholm, blev vist i forbindelse med et ministerrådsmøde i midten af marts. Dette billede af en laks, der var forsøgt renset på en uhensigtsmæssig måde, gjorde udfaldet.

”Sjældent har jeg set så groft et tilfælde af spild af ressourcer”, udtalte en af de ansvarlige ministre, der af hensyn til partiets faldende popularitet i meningsmålingerne ønsker at være anonym.

Resultatet er, uanset om vi kan lide det eller ej, at der fra månedsskiftet marts/april kommer en bekendtgørelse om registrering af lystfiskerfangede laks og havørredder. Systemet er bygget op omkring et stregkodesystem og en stregkodelæser på nogenlunde samme måde, som vi kender det fra supermarkederne. Alle, der ønsker at trollingfiske i Østersøen med udgangspunkt i en dansk havn, skal derfor lade sig registrere ved hjælp af et lille klistermærke med en stregkode, der skal sættes fast bagerst på styrbords side af båden. Mærket måler ca. 10 x 5 cm og vil på ingen måde skæmme en ellers velholdt trollingbåd. Det skal placeres lige under fenderlisten, og mærkaten koster kr. 125,- og gælder for resten af 2013 og hele 2014.

I slutningen af 2014 skal hele projektet evalueres, og fangsten skal gøres op i forhold til antal fiskedage, både/personer og udgangshavn.
I praksis kommer systemet til at fungere ved, at der bliver placeret et antal stregkodelæsere i de populæreste udgangshavne for trollingfiskeri: Rungsted, Skovshoved, Køge, Rødvig og Klintholm Havn. Derudover vil der på Bornholm blive placeret stregkodelæsere i henholdsvis Rønne, Nexø, Tejn og i Snogebæk lige ved siden af Sørens Værtshus.

Inden fiskeriet begynder, skal båden meldes til systemet, hvilket foregår ved hjælp af stregkoden og læseren. Herefter kan oplysningerne om antal personer og fiskerområde m.m. indtastes manuelt, og fiskeriet kan starte.
Vel tilbage i havnen scannes stregkoden endnu en gang, og oplysninger om dagens fangst eller mangel på samme tastes ind i din personlige ”fiskekasse”. Efterhånden som systemet bliver brugt, vil der danne sig et billede over de samlede fangster af laks og havørredder i specielt Østersøen og til dels også Øresund.

Det er kun laks og havørred, der skal regnes med, så hvis du udelukkende fisker torsk og fladfisk og ikke har downriggerbaser monteret på din båd, behøver du ikke at købe klistermærket med stregkoden.Dette er et uddrag fra Fiskeavisen 1-4-2013.    (Ha Ha det maa da vaere en aprilsnar)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Populære indlæg

Blog-arkiv

Follow by Email

Visitors from 11-12-2012

Annette med Bornholmer Laks

Annette med Bornholmer Laks